Ingefära & chilishot
Chilishot är något som jag brukar göra ungefär 1 gång/mån 🌶 sedan jag började odla egen chili.
Brukar göra dem rätt starka och gör alltid dubbelsats. Lägger upp recepten nedan:
Ingefära & chili
1 liter
- 200 g färsk ingefära
- 1 l vatten
- ½ dl honung
- 2 citroner
- Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
- Några svartpepparkorn
Bär-ingefära-chili
1 liter
- 200 g färsk ingefära
- 1 l vatten
- ½ dl honung
- 2 citroner
- Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
- Bär (Jordgubbar, hallon, rödavinbär)
- Mynta
Äpplen-ingefära-chili
1 liter
- 200 g färsk ingefära
- 1 l vatten
- ½ dl honung
- 2 citroner
- Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
- 3 äpplen el päron
Äpple-ingefära-chili med päronmust
1 liter
- 200 g färsk ingefära
- 1 l vatten
- ½ dl honung
- 2 citroner
- Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
- 3 äpplen (när du häller upp shoten på flaska eller shotglas så tar du hälften päronmust
Gör så här:
- Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen. 🌶 Ps! Om du vill testa äpple/päron/bär så värms det upp tillsammans med ingefäran och chilin.
- Om bär så pressas de på slutet genom en fin sil)
- Sila av ingefäran och chili och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet(40 grader)
- Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
- Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.
Lycka till!
/J.Ols
Kommentarer
Skicka en kommentar