Ingefära & chilishot

Chilishot är något som jag brukar göra ungefär 1 gång/mån 🌶 sedan jag började odla egen chili.


Brukar göra dem rätt starka och gör alltid dubbelsats. Lägger upp recepten nedan: 


Ingefära & chili


1 liter

  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl honung
  • 2 citroner
  • Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
  • Några svartpepparkorn



Bär-ingefära-chili


1 liter

  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl honung
  • 2 citroner
  • Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
  • Bär (Jordgubbar, hallon, rödavinbär)
  • Mynta


Äpplen-ingefära-chili 


1 liter

  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl honung
  • 2 citroner
  • Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
  • 3 äpplen el päron

Äpple-ingefära-chili med päronmust


1 liter

  • 200 g färsk ingefära
  • 1 l vatten
  • ½ dl honung
  • 2 citroner
  • Några chilis (1 st monkeyface, 2 st Aji, 5 st spanskpeppar)
  • 3 äpplen (när du häller upp shoten på flaska eller shotglas så tar du hälften päronmust


Gör så här: 

  1. Riv ingefäran grovt med skalet på och lägg den i vattnet. Värm upp (men aldrig över 60 grader) i 20 minuter. Koka ej då detta gör att delar av allt det nyttiga försvinner. Jag gillar att ha i chili - men det blir rätt starkt och kan absolut uteslutas. Chili är dock bra för förbränningen. 🌶 Ps! Om du vill testa äpple/päron/bär så värms det upp tillsammans med ingefäran och chilin. 
  2. Om bär så pressas de på slutet genom en fin sil)
  3. Sila av ingefäran och chili och blanda i honungen medan det fortfarande är ljummet(40 grader)
  4. Låt svalna och pressa sedan i citronerna. Sila och häll i en flaska.
  5. Förvara i kylskåpet och utan problem kan den stå i en månad.

Lycka till!

/J.Ols


Kommentarer

Populära inlägg